Żywienie dzieci w wieku 1-3

vegetables-1584999_1920

Będąc na warsztacie związanym z żywieniem dzieci w wieku 1-3 dowiedziałam się wielu cennych wskazówek, którymi chciałabym się podzielić.

10 ciekawostek dotyczących żywienia dzieci w wieku 1-3:

  1. Do 3 roku życia nie należy wprowadzać soli, gdyż wpływa to negatywnie na pracę nerek.
  2. Podawanie cukru, białka w diecie dziecka do 3 roku życia powoduje zmiany w budowie tkanki tłuszczowej oraz mięśniowej. Ponadto prowokują insulinooporność. Białko spożywane w nadmiarze powoduje otyłość w wieku późniejszym.
  3. Dieta w żłobku powinna być bez dodatku soli – warto zwracać uwagę na skład jadłospisu proponowanego w placówce.
  4. W diecie małych dzieci stwierdza się niedobory żelaza, wapnia oraz cynku. Bardziej powinny niepokoić nadmiary wspomnianych składników.
  5. Eliminowanie lub opóźnione wprowadzanie produktów alergizujących nie wpływa na zmniejszenie częstości występowania alergii.
  6. Zapomnij o stwierdzeniu: „byle coś zjadło”.
  7. Zasady: różnorodność, umiar, proporcje.
  8. Porady: planuj, urozmaicaj, ustal priorytety (posiłki bogate w żelazo, dobry tłuszcz, warzywa itp.).
  9. NIEJADKI”:
    – według badań w większości dzieci są dobrze odżywione,
    – spożywają mniej białka, jednak poziom jest w normie,
    – czasami okazuje się, że spożywają za mało żelaza i cynku,
    – nie różnią się znacząco masą ciała od dzieci jedzących „wszystko”,
    – piją więcej mleka (duże spożywanie powoduje poczucie sytości).
  10. Rodzic/opiekun decyduje CO dziecko zje i JAK posiłek będzie podany, natomiast dziecko decyduje CZY posiłek zje i ILE zje.

Na warsztacie omówione zostały kwestie z punktu widzenia dietetyka. Ze względu na ilość czynników związanych z jedzeniem, karmieniem tematem zajmuje się wielu specjalistów z różnych dziedzin. W momentach jakichkolwiek wątpliwości wskazana jest wizyta u specjalisty (do której zawsze namawiam) oraz wykonanie badań.